5 tips om je lezer te raken

Als jij een verhaal te vertellen hebt, wil je graag dat het gelezen wordt. Hoe zorg je dat jouw lezers aanhaken? Lees de vijf tips van Communicatie Expert Bas Popkema.

 

1. Maak het persoonlijk

Niemand zit te wachten op lege verhalen. Hoe dichter een tekst bij jezelf staat, hoe dichter hij ook bij de lezer kan komen. Dus begin vooral daar waar het je zélf raakt. Bij een gebeurtenis of ervaring uit je eigen leven. Vertel wat je lastig vindt, wat je geraakt heeft, wat een eyeopener voor je was, waar je voor terugschrok, wat je een kick opleverde. Als het jouw hart sneller laat kloppen, zal het ook iets met je lezers doen.

 

2. Wees concreet

Het is heel gemakkelijk om in je tekst te blijven hangen in algemeenheden. Natuurlijk is het mooi dat je iets ‘inspirerend’ vond. Of dat je er ‘veel aan gehad’ hebt. Maar wát dan? Maak je verhaal zo concreet mogelijk. Dus niet: ‘Dit boek inspireerde me om naar mezelf te luisteren.’ Maar: ‘Dit boek inspireerde me om elke dag tien minuten te gaan zitten en bewust naar mezelf te luisteren. Om te horen wat goed gaat, wat me dwarszit, en wat ik wil veranderen.’

 

3. Creëer sfeer

Maak het gezellig, spannend, humoristisch, avontuurlijk. Zorg dat de lezer jou echt bezig ziet, bijvoorbeeld met je worsteling of je uitdaging. Zo van: ‘Ok, daar stond ik dan. Achter me de bergwand, voor me het gapende ravijn. ‘Kom op, je kunt het!’, riep de instructeur vrolijk. Ja, ha ha, jij hebt gemakkelijk praten, dacht ik nog. Ik ook altijd met mijn wilde plannen! Ik kneep mijn ogen stijf dicht. Toen slaakte ik een oerkreet en sprong de diepte in …’

 

4. Eind goed, al goed

Een lekker verhaal mag natuurlijk niet met een sisser aflopen. Begin dus met het einde voor ogen. Bedenk van tevoren waar je wilt uitkomen, zodat je afstevent op een pakkend slot. Bijvoorbeeld met een opdracht aan je lezers. Of met een grappige plot twist waarin je vertelt hoe die dramatische presentatie uiteindelijk toch tot een bijzondere nieuwe opdracht leidde. Of gewoon met een quote die je nog even lekker aan het denken zet.

 

5. De proef op de som

En dan is je tekst klaar. Maar doet hij ook wat je hoopt dat hij doet? Vraag iemand anders om ‘m te lezen. Zelf ben je vaak blind voor je eigen fouten, stokpaardjes en onduidelijke omschrijvingen. Een ander haalt ze er zo uit. Dat maakt je verhaal beter. Succes!

Oh, op de valreep nog een tip: zorg dat je altijd een (digitaal) opschrijfboekje bij je hebt om leuke ideeën of bijzondere momenten te noteren. Voor je ’t weet staat er een nieuw verhaal in de steigers.