Het verminderen van ruis in je communicatie, of gewoon eens niet communiceren 

Communiceren doen we graag. Je hebt wat te vertellen, wil dat anderen je weten te vinden of je wil een verschil maken in de wereld. 

Bij communicatie denken we vaak direct aan dingen doen. Een website vullen, persberichten sturen, zichtbaar zijn op social media. En zo sturen we, soms onbewust, een heleboel boodschappen de wereld in. Met de beste bedoelingen. Maar komt al je communicatie altijd goed over? Hoe zorg je dat er geen ruis ontstaat op je lijn? En is het altijd nodig om te communiceren? Of kun je het ook weleens laten? Even stil zijn?

Hoe zorg je voor zuivere communicatie, zonder ruis of onbedoelde bijbedoelingen? En wanneer kun je beter niet communiceren?

Ga de uitdaging aan! Volg deze tips voor jouw eigen communicatie-detox:

Neem jezelf voor in januari geen mening over de dingen te hebben. En als je ergens toch een mening over hebt, dan die gewoon níet te delen. Lekker rustig, voor jezelf en voor anderen. 

Digitale communicatie maakt ons een stuk bereikbaarder. We appen, mailen en DM’en er flink op los! Maar dat wil niet zeggen dat we ook echt contact hebben met elkaar. Juist niet. Dus hier de tip: vervang elke week drie appjes of DM’s door een telefoontje en houd bij wat de opbrengst was van deze gesprekken.

NB: Doe dat sowieso altijd als er een zekere spanning hangt tussen jou en de ontvanger. Vaak hebben we allemaal hetzelfde doel, maar bewandelen we net een andere weg om daar te komen. Als je daarover kunt praten, haal je een hoop spanning en onrust weg. 

Wees in de weekenden in januari bewust onzichtbaar op sociale media. Gooi gewoon die apps van je mobiel (check wel even of je je wachtwoorden nog hebt voor als je ze terug wilt zetten?). Door even niet te communiceren, te zenden of te reageren, gun je jezelf de tijd om uit de rat race te stappen. Om opnieuw vast te stellen: wat wil ik bereiken met mijn communicatie?  Wat was afgelopen week het rendement van mijn communicatie en hoe wil ik dat de komende week aanpassen? 
Zo kun je beginnen met bewegen naar communiceren vanuit de bedoeling, in plaats van communicatie als doel op zich te zien.

Deze tips worden je aangereikt door communicatie-experts Saskia Fokkema, Hanneke Brinkman, Monique Krol en Isa Bais

Luistertip:

In De Communicatie Podcast spreek ik met Charlotte Labee over het verhogen van het rendement van je communicatie door … je hersenen te trainen! Charlotte licht toe ‘Vroeger keek ik naar communicatie als iets naar buiten toe. Tegenwoordig kijk ik daar op een andere manier naar want ik ben er achter gekomen dat communicatie begint van binnenuit’. Een interview over de invloed van ons onbewuste systeem op onze communicatie, de invloed van onze smartphone daarbij en (gelukkig?) ook veel waardevolle tips hoe je daar verandering in kan brengen.

Beluister ‘m hieronder.

De Communicatie Podcast · 1 – Hoe train je je hersenen effectiever te communiceren? (Met Brain Balance Expert Charlotte Labee)

 

 

 

Ga door met: vertragen in je handelen

Meer verzachting

Om meer verzachting te krijgen in je communicatie inspireren we je met tips. We sporen je hiermee aan om te denken: Kan ’t wat zachter? Alle tips komen van onze communicatie-experts. Klik op de afbeeldingen om de tips te lezen over het vertragen van je tempo en het zachter maken van je communicatie.